Bron: Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard 16 juni 2021

100 kg doppen gedoneerd vanuit openbare doppenbak aan KNGF

Op dinsdag 12 februari werd aan de rotonde tussen de Slotermeerlaan en de Burg. Röellstraat in Amsterdam Nieuw-West de eerste openbare doppenbak van Nederland geplaatst door de gemeente Amsterdam. Een kleine 9 maanden later, werd vandaag 26 oktober, de 100ste kilo doppen gedoneerd. "Hoeveel mensen doppen doneren is niet duidelijk, maar het moeten er natuurlijk 10-tallen zijn", aldus Jan van der Borden, initiatiefnemer van de doppenbak.


Dat mensen doppen sparen voor de opleiding van blindengeleidehonden is in zijn omgeving duidelijk, maar kennelijk zijn ook steeds meer anderen in Amsterdam Nieuw-West overtuigd van dit leuke initiatief.

Ik heb de sleutel van de bak van de Gemeente ontvangen uit handen van Erik Bobeldijk en leeg daarmee ongeveer iedere 14 dagen de bak. Dat is de afspraak met de Gemeente Amsterdam. In feite heb ik het idee, de doppenbak en het vervoer naar Recycle Valley geadopteerd en dat doe ik met liefde", vertelt Jan. Eén kilo doppen is 22 eurocent waard. Dat lijkt niet veel, maar de doppen recyclen en een 2e kans geven, is vele malen meer waard.

De laatste weken is er een duidelijke toename aan doppen, dus het zou zomaar kunnen dat de 2e 100 kg veel sneller bijeen zijn gedropt.

Als je nog niet wist waar je met je doppen naar toe kon, dan is de oplossing in Slotermeer daar.

Doe jij ook mee met "Drop hier uw dop"?

Vanaf 9 oktober 2020 is er ook een inzamelpunt voor harde en schone plastic doppen voor de opleiding van een hulp- en geleidehond bij Kawin aan de Dorpstraat 26A te Diepenveen.

Van dop tot geleidehond
Tineke Albers en Ali den Boer hebben het initiatief genomen om een container voor het inzamelen van schone en harde plastic doppen in Diepenveen te plaatsen. Iedereen die de hulp- en geleidehond een warm hart toedraagt kan de doppen in de container, die er tijdens de openingstijden van Kawin staat (woensdag tot en met vrijdag van 10.00 t/m 17.00 uur en zaterdag van 10.00 t/m 17.00) , deponeren.

Duurzaamheid is een aandachtspunt voor deze tijd, dus de doppenactie past mooi in het concept.

Willem Groot Zwaaftink met zijn geleidehond JuneWillem Groot Zwaaftink met zijn geleidehond June

De ambassadeurs van KNGF Geleidehonden (Willem Groot Zwaaftink met zijn geleidehond June) zijn apetrots dat er zoveel mensen KNGF Geleidehonden een warm hart toe dragen.
Als geleidehondgebruiker weet hij als geen ander wat een geleidehond voor een blinde of zeer slechtziende betekend. Nederland is er op gericht dat je zo lang mogelijk zelfstandig kan leven, een geleidehond maakt dit mogelijk.

Al 35 zeecontainers vol doppen
Voor één volle vuilniszak met schone en harde plastic doppen ontvangt KNGF Geleidehond 1 euro netto. Willem vertelt dat er vanaf 2016 volop wordt ingezameld en het resultaat liegt er niet om…we zijn nu al de 35ste zeecontainer aan het vol maken. Elke zeecontainer met doppen levert circa 1.200 euro netto op. Een geleidehond kost van pup tot zijn pensioen 35.000 euro, één derde wordt vergoed door de zorgverzekeraar en de rest moet worden verdiend door donateurs en sponseringen.

Puppypleeggezinnen gevraagd
Wegens enorm succes is KNGF Geleidehonden dringend op zoek naar puppypleeggezinnen.
Meer informatie vindt u op www.geleidehond.nl of bel: 020 49 69 333, uiteraard mag u ook contact met Willem Groot Zwaaftink opnemen (w.grootzwaaftink@outlook.com) of 06-21 64 83 70.

Spelregels voor het inleveren van doppen:
Welkom zijn:

  • Alle harde plastic doppen van fruitsappakken, frisdrank en mineraal of spuitwater.
  • Sportdrankdoppen (verwijder aub het kleine doorzichtige plastic dopje)
  • Doppen van wasmiddelenflacons en van wasbolletjes
  • Doppen van zeep- en shampooflessen.
  • Doppen van deo- en spuitbussen, slagroombussen.
  • Doppen van pindakaas- en chocoladepastapotten
  • Doppen van sauzen, stiften, pennen, lipbalsem, tandpasta, schoonmaakmiddelen
  • Insulinedopjes (niet de naalden i.v.m. onze veiligheid)
  • Draaidopjes van lenzenpotjes
  • Deksels babyvoeding (Nutrilon, Hero, Nutrasense enz.)


Openingstijden Kawin:
Woensdag van 10.00 t/m 17.00 uur
Donderdag van 10.00 t/m 17.00 uur
Vrijdag van 10.00 t/m 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 t/m 17.00

Bron: DorpspleinDiepenveen.nl

Er zijn duizenden kilo’s plastic doppen nodig voor een geleidehond

EINDHOVEN - Steeds vaker komen plastic doppen niet meer in de vuilniszak of de plastic container terecht. Ze worden ingezameld en verwerkt. Tot potten voor plantenkwekers bijvoorbeeld.

In de huiskamer van Denise Schellekens en Hans Maas in de wijk Gijzenrooi zit Ties van Dam zaterdagochtend op de bank. Ties heeft een autistische stoornis. Als er mensen binnenlopen wordt hij onrustig. Dan komt zijn hond Moody naar hem toe en legt een poot op zijn knie, waarop Ties ontspant.

Inzamelacties

Moody is een geleidehond, opgeleid door het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF). Het fokken, grootbrengen en opleiden van een hond kost gemiddeld twintigduizend euro. Lang niet altijd wordt dat vergoed door de verzekering. Dan moet het geld komen van giften van particulieren of inzamelacties.

Voorzichtig stuurt Egbert Klop van het bedrijf Kuma zijn vrachtwagen door de straat en stopt voor het huis van Hans en Denise. Het is een van de inzamelpunten voor plastic doppen. Vandaag komt Klop 1200 kilo ophalen.

Van doppen tot potten

Kuma, een familiebedrijf in het Geldserse Waardenburg, vermaalt de doppen tot korrels en maakt er potten voor plantenkwekers van. ,,Ik heb sympathie voor het idee en het is ook nog goed voor het milieu”, zegt Klop.

Binnen ligt op twee tafels al een deel van de volgende lichting. In alle kleuren en maten. Edith van den Heuvel en Ties’ moeder Marjan sorteren ze. Want niet alles is geschikt. Ze halen er metalen bierdoppen tussenuit en ook de groene doppen van Appelsientje komen niet door de keuring. Aan de binnenkant zit daar een clipje van een andere plasticsoort. ,,We hebben Appelsientje gevraagd dat aan te passen”, vertelt Van den Heuvel.

Zeventig vrachtwagenritten

De zakken vol doppen komen van andere inzamelaars. Zoals die van het Team Surveillancehonden van de politie. ,,Wij weten hoe afhankelijk je van een hond kunt zijn”, vertelt hondenbegeleider Frank van Dijk. ,,Dus proberen we alle collega’s mee te krijgen. Wij hebben vijftien vuilniszakken hierheen gebracht.” Net als andere inzamelaars heeft hij een lange adem. Want Kuma betaalt hen 300 euro voor de vracht die hij vandaag meeneemt. Dus van zeventig vrachtwagenritten kan er één geleidehond worden betaald.

Geen probleem voor Hans Maas. Hij vertelt dat hij op zijn vijftigste vond dat het tijd werd om iets bijzonders te gaan doen. Samen met Denise is hij begonnen met inzamelen en ook willen ze aan de slag als gastgezin waar honden kunnen opgroeien voordat ze worden opgeleid. Maar nu is het hen wat boven het hoofd gegroeid. Ze zoeken een ruimte waar twaalf containers van een kubieke meter kunnen worden opgeslagen. Wie helpt mee?

DoppenRegio040@gmail.com

Bron: Eindhovens Dagblad van 8-6-2020